Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Mat och dryck

Det bulgariska köket har hämtat inspiration både från Europa och orienten. Men den mat som serveras i semesterorterna är oftast en förenklad och internationaliserad version av den genuina och lokala med inslag av grekisk och turkisk kokkonst. En klassisk huvudrätt är kawarma, som består av kött, lök, kryddor och svamp som fått sjuda i en lergryta. En annan god förrätt är tarator, en kall soppa på yoghurt, gurka, dill och vitlök.
Att grilla kött och fisk är av gammal tradition och rätter av detta slag utgör en stor del av menyn
. Kyckling och lammkött är vanligt men fläsk- och nötkött förekommer också. Sallader är populära, ofta i form av grönsaker på fräscha råvaror med lite olja och vinäger på sidan om. En klassisk sallad är shopskasallad som består av tomat, gurka, paprika, lök och med en stor tuss riven fetaost ovanpå. I det bulgariska köket finns även flera rätter med inälvor, men eftersom detta sällan efterfrågas av turister finns kanske bara någon enstaka sådan rätt på menyn.

 

Bulgarien är en av de större vinproducenterna i världen och har fem vindistrikt som producerar vin av olika karaktär och kvalitet. I södra Bulgarien produceras främst rödvin och i norra delen vitt vin. Det produceras också utmärkt öl, några bra lokala märken är Kamenitza, Zagorka och Astika. 
Det lokala brännvinet Rakia tillverkas på destillerad fruktsprit. Råvarorna kan vara allt från plommon till aprikoser, eller vad man har tillgång till. Smaken varierar beroende på hurdan kvaliteten är. Alkoholfria alternativ som vatten, sodavatten och juice kan du få tag på överallt i Bulgarien. Även utmärkt kaffe.

 

Här nedan finner du restaurangtips och underhållning som vi rekommenderar i det olika områderna.